Omtrent hulpverlening en therapie bestaan best wel wat vooroordelen en misvattingen.
Hoegenaamd niet om af te schrikken, maar net om je traject de optimaal mogelijke start te garanderen – zetten we de meest voorkomende even op een rij.
Niet alleen de slogan van een bekende Duitse winkelketen, maar doorgaans ook hét antwoord als iemand suggereert dat je best met iemand gaat ‘praten’ of hulp gaat zoeken.
Waar hulp vragen een evidentie zou moeten zijn, lijkt er net een ganse taboesfeer rond te hangen. Mensen moeten altijd maar in staat zijn om hun eigen problemen op te lossen – het lijkt een schande om aan te geven ‘het lukt even niet’.
Bij Toleranté willen we hier graag komaf mee maken.
Hulp vragen is net een bewijs van kracht, van moed, van iemand die beseft dat er bepaalde aspecten in zijn leven niet optimaal lopen en hier graag mee aan de slag wil gaan.
Ongeacht of we elkaar ooit ontmoeten of niet – laat niemand je ooit iets anders wijsmaken …
Sommige mensen stappen met onrealistische verwachtingen in een traject. Ze verwachten, eens ze hun verhaal verteld hebben, dat de pasklare oplossing meteen voor hen klaar ligt. Alsof er een archiefkast bestaat die alle oplossingen bevat – was het maar zo eenvoudig…
Of een ander, vaak voorkomend cliché - “bon, vertel me nu maar wat ik moet doen“. Ook deze ballon dienen we te doorprikken. Therapie of coaching is niet de teugels uit handen geven en iemand anders voor jou laten beslissen. Het is net een tool om – op termijn – zelf je eigen verantwoordelijkheid op te nemen en zodoende eigen beslissingen te kunnen/durven nemen.
Hulpverlening is een werkwoord, waarbij jij als cliënt de meeste arbeid zal moeten verrichten. Het is een traject waar je even vaak zal vallen als weer zal opstaan. Het is een moeilijke reis, maar de bestemming – jouw 2.0 – maakt het de moeite waard !
Een vraag die, in één of andere vorm, vaak terugkeert tijdens een intake is “ aan wat voor traject kan ik me verwachten en hoelang zal dit in beslag nemen ? “
Het antwoord op deze vraag is voor mensen vaak even ontmoedigend als confronterend - dit valt onmogelijk op voorhand te zeggen. Wat we wel kunnen aangeven: wie er vanuit gaat na een eerste sessie meteen zijn oplossing gevonden te hebben, zal sowieso van een kale reis terugkomen.
Hulpverlening is zelden een 'Quick Fix'. Alles hangt af van je individueel verhaal met diens zijsporen, de weg die je reeds hebt afgelegd, de omgeving waarin je je bevindt en hoe snel we een techniek vinden die voor jou aanslaat.
Er zijn mensen die na enkele sessies voldoende handvatten menen gevonden te hebben om er zelf even aan de slag te gaan. Anderen hebben baat bij een langer traject, sommigen hebben voldoende aan een klankbord om de zoveel maanden.
Probeer jezelf op voorhand geen onrealistische deadlines op te leggen – geen ‘olympisch minimum’ waar je meteen aan moet voldoen. Gun jezelf de tijd voor de reis die het traject nodig heeft.
Vragen of verlangen naar bevestiging is één van de meest voorkomende aspecten van menselijk gedrag. Mensen horen graag dat ze goed bezig zijn, dat ze positief scoren tegenover één of andere maatstaf. Bij hulpverlening bestaat er geen geijkte maatstaf die zegt dat je het beter/slechter/gemiddeld doet tegenover iemand anders.
Er is enkel jouw traject.
Actief willen werken aan jezelf, je mentale kleerkast uitruimen zou dan ook voldoende antwoord op die vraag moeten zijn - Ja, je bent goed bezig. Vergelijken of “snelheid maken”, heeft weinig tot geen toegevoegde waarde - Integendeel.
In de klassieke geneeskunde is het best mogelijke resultaat ‘genezing’ - het wegvallen van de negatieve symptomen en het geheel heropnemen van het oude leven. Waar we dit bij hulpverlening uiteraard eveneens graag willen bereiken, is dit in veel gevallen niet mogelijk. Geen enkele vorm van therapie kan een overleden geliefde terugbrengen, geen enkele vorm van coaching kan pestgedrag uit het verleden wegtoveren. Het is ook niet ons doel om deze zaken oneerbiedig te vergeten of te bannen uit het leven.
Bij Toleranté wensen we onze cliënten bij te staan om deze elementen te integreren in hun leven om zodoende sterker uit de reis te komen.
Bareelstraat 30
2580 Putte - Beerzel
België
+32 (0)468 04 98 66
info@Tolerante.be
BE 0790.516.346
BE 45 0019 3723 4789